Zomer in de Harz – Vakantietips

De zomertijd is ook in de Harz de mooiste tijd van het jaar om van de natuur te genieten. De dagen zijn lang, de nachten zijn zacht en er heerst vakantiestemming. Vergeet echter niet de prachtige lenten en de gouden herfst in de Harz. Hier vindt u enkele mogelijkheden om uw Harzvakantie te organiseren, maar natuurlijk vindt u ook bij onze receptie talloze folders en tips voor uitstapjes en dagtrips.

Nationaalpark Harz

Het Nationaalpark Harz met zijn oerwoudachtige landschap, ruwe bergen en wilde dieren mag bij uw Harzvakantie niet ontbreken. Rond 10% van het Harz, circa 25.000 hectare is beschermd natuurgebied dat onder de Duitse deelstaten Niedersachsen und Sachsen-Anhalt valt. Het bezoekerscentrum Torfhaus is de beste aanvang van uw ontdekkingstocht in het Nationaal Park Harz. Hier vindt u een levendige tentoonstelling van de dieren- en plantenwereld van het Nationaal Park Harz. U kunt hier ook mer een "Nationalpark Ranger" een ontdekkingswandeling ondernemen of natuurlijk gewoon zelf dit ongeloofelijk prachtige stukje natuur van Duitsland ontdekken.

  • Lynx park in Bad Harzburg aan de "Rabenklippen"
  • Hoogste berg "Brocken","Brockengarten" en "Brockenhaus"
  • Nationaalpark bezoekerscentrum Torfhaus
  • Sankt Andreasberg met vleermuis-tentoonstelling

Natuurzwembaden, waterport en stuwdammen in de Harz

In de Oberharz zijn er talrijke meren en stuwdammen waar je in de zomer zwemmen kunt. Het koele zwemwater geeft in de warme zomer verfrissing voor jong en oud. Op ons park vindt u een meer waar je lekker kunt zwemmen en vertoeven in de zomer. Maar ook in de plaatsen Hahnenklee, Goslar en Hohegeiß. De "Oderteich" bij Sankt Andreasberg was in de 18e en 19e eeuw de grootste stuwdam van Duitsland. Een prachtige wandelweg, de " Märchenweg" (sprookjesweg) leidt u rondom het meer in een mooie wandeling van 7 km. De "Okertalsperre" en de "Okerstausee" (stuwmeer) is 15 km van Clausthal-Zellerfeld verwijderd. Hier kunt u ook een tocht maken met de stoomboot. Het "Okerstuwmeer is ook zeer geliefd bij kanovaarders en duikers. U vindt in de Harz ook veel watersport zoals bij de Innerstetalsperre.

Vissen in het Harz

de meren van de Oberharz zijn zeeer visrijk. Sportvissers vinden in de Harz een paradijs. Harzer forellen en karpers zijn zeer geliefd. Bij de plaatselijke Tourist-Info kunt u ook een gast-visserkaart verkrijgen.

Oberharzer Wasserwirtschaft – Oberharzer Wasserregal

De vele waterlopen en meren in het Harz stammen uit de bergbouwtijd. Ze werden aangelegd om diverse bergwerken van waterkracht te voorzien. Deze slimme overblijfselen van de voor-industriële tijd behoren sinds 2010 bij het UNESCO-werelderfgoed. U kunt uren wandelen langs deze meren en veel informatie verkrijgen over de geschiedenis ervan.

Meer informatie: https://www.harzwasserwerke.de

 

 

Klimplezier in de Harz – Klimparken en Co.

Hoog in de bomen klimmen voor alle leeftijden. Beleef het veilige klimmen in combinatie met uitgestrekte natuur en een sprookjesachtig uitzicht. In de Harz zijn diverse klimparken:

Bergsport Arena

Skyrope

Kletterwald Thale

Kletterwald Blankenberg

Erlebniswelt Ilsetal

Volksbank Arena Harz – Mountainbike Route-net

74 routes, 2.200 kilometer lengte en 59.000 hoogtemeters – dat zijn de belangrijkste feiten als het om mountainbiken in de Harz gaat. De Volksbank Arena Harz is het mountainbike route-net voor de hele Harz. De goed gemarkeerde routes voor beginners en extreem-sporters bieden plezier voor iedereen. Alleen al vanaf Clausthal-Zellerfeld beginnen acht Routes, waarvan 3 voor gevorderden.

https://www.volksbank-arena-harz.de/routen/

 

Harzer Schmalspurbahn en Brockenbahn

Met de Brockenbahn gaat het gemoedelijk en nostalgisch omhoog naar de hoogste berg van de Harz. De stoomlocomotieven starten in Wernigerode, Drei Annen Hohne of Schierke. De Brockenbahn is met zijn 140 km aan rails maar een gedeelte van de smalspoorbanen van de Harz. Routes zijn o.a. van Wernigerode naar Nordhausen, en van Quedlinburg door het Selkedal. Als voordeliger alternatief is er ook de Selketalbahn van Gernrode naar Alexisbad.

https://www.hsb-wr.de/mehr-erfahren/streckennetz/brockenbahn/

 

Burchten, kastelen en kloosters in de Harz

De Harz is het gebied bij uitstek voor de liefhebber van oude kastelen en burchten. Hieronder enkele die u bij ons in de omgeving kunt vinden:

Evenementen en feesten in de Harz

Er zijn talloze evenementen, markten, feesten, braderiën enz in de zomermaanden in de Harz. Hieronder noemen we u enkele:
De Oberharzer Bergbauernmarkt in stadsdeel Zellerfeld van mei tot oktober, elke donderdagavond is een gezellige markt met o.a. kunst uit de regio, lekkernijen en live muziek.
De "Altstadtfesten" in Goslar (begin september) en Wernigerode (einde augustus) maken de smalle straatjes van deze steden tot gezellige steegjes.
De "Open Air Rock Festivals" vinden in Elend en Ballenstedt plaats.
Ook in Clausthal-Zellerfeld zijn er Live-conzerten, die door divers organisatoren gepland worden. Wie van rustige tonen houdt, moet zeker het "Harzclassixfestival" bezoeken.
Bij onze receptie kunt u natuurlijk nog meer informatie krijgen voor uitstapjes in onze omgeving!